Lucas. Las variantes de la recensión occidental de los Hechos de los Apóstoles (Hch 7,23-8,1a)
22 de setembre de 2020
Lucas. Las variantes de la recensión occidental de los Hechos de los Apóstoles (Hch 7,23-8,1a)
22 de setembre de 2020

Marc. Les variants del Còdex Bezae (Mc 9,2-29)

NOTA
LES VARIANTS DEL TEXT OCCIDENTAL
DE L’EVANGELI DE MARC (XV)
(Mc 9,2-29)
Josep RIUS-CAMPS

V. CINQUENA SECCIÓ: Mc 7,24-9,29 (concl.)
PERÍODE XIII. Mc 8,27-9,29: EL MESSIES SOFRENT ENFRONT DE L’ESPERIT VIOLENT D’ELIES (cont.)

[B] Perícopa 50. Mc 9,2-13: La transfiguració o el primer tractat d’hermenèutica La segona seqüència [B] (Per. 50) consta d’onze elements arranjats en forma de relat lineal: a b c d e f g h i j k. Els set primers tenen lloc en una muntanya elevada, els quatre restants en la baixada de la muntanya: pujada, muntanya i baixada constitueixen la composició de lloc d’aquesta perícopa tan singular. El títol que se li sol assignar no solament no dóna raó del seu contingut, sinó que n’impedeix la correcta interpretació. La seva funció és didàctica: Jesús intenta aclarir als tres deixebles més recalcitrants, Pere, Jaume i Joan, com entén ell la seva funció com a Messies, funció que ells acaben de confessar, però malinterpretant-la (perícopa anterior). El fet de fer-los «pujar a la muntanya» [a] i de «tranformar-se» en presència d’ells, més que una anticipació de la seva futura resurrecció (com se sol interpretar), serveix per a fer-los veure que està plenament identificat amb el projecte de Déu [b]. Per al·lusions, es presenten Elies i Moisès conversant amb Jesús [c].  ere accepta en part la nova situació, però pretén perpetuar-la col·locant Moisès en el centre del tríptic [d]...

Podeu llegir més al següent PDF a la web mateixa o descarregar-ho al seu dispositiu:

CBezae-variant-Mc-92-29-cat-2004

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *